fbpx
+386 (0)68 176 373 info@dobrobit.si

Poslušati s srcem

delavnica nenasilne / sočutne komunikacije

3 urna izkustvena delavnica

 V kolikor se po obisku delavnice odločite za udeležbo na dvodnevni uvodni delavnici, 

se vam celotni plačani znesek upošteva kot popust pri ceni uvodne delavnice.

 

 

6. oktober 2021, ZOOM – on-line

27. oktober 2021, v Ljubljani

15. december 2021, ZOOM – on-line

 

Prijavi se
“Če hočeš videti, moraš gledati s srcem, bistvo je očem nevidno”, je zapisal Antoine de Saint-Exupéry v Malem princu.         “Če hočeš slišati, poslušaj s srcem, bistvo besed je tudi skrito, pa dodajam jaz. Besede imajo moč, hkrati pa z njimi le redko izrazimo in izza njih slišimo bistvo življenja v sebi in drugih. V tej krajši, tri urni delavnici bomo spoznavali, raziskovali in na praktičnih primerih izkušali, kaj v naše življenje lahko prinese, ko resnično poslušamo s srcem.”   dr. Dmitriy Kopina

V kolikor vas zanima doseganje boljšega razumevanja, sodelovanja in povezanosti v komunikaciji in širše, je to najverjetneje pravi dogodek za vas. Na delavnici bo poudarek na vzpostavljanju poglobljenega, sočutnega stika z drugimi in prepoznavanje potreb in vrednot drugega, kot osnovo za spoštljive, iskrene in sočutne odnose.

Cilji

Udeleženci boste spoznali in izkusili naslednja znanja in veščine nenasilne komunikacije:

Empatično sprejemanje sogovornika in aktivno poslušanje

Poslušati ne pomeni nujno tudi resnično slišati in razumeti sogovornika. Zgodi se, da nam med poslušanjem sogovornika misli uidejo in nismo več pri stvari, kar pogosto vodi v nerazumevanje in nepotrebne konflikte. Vsebina komunikacije pogosto vsebuje skriti pomen, ki ga je težje prepoznati, še posebej, v kolikor so naši sogovorniki v stresnih in/ali čustveno intenzivnih situacijah.

Na delavnici bomo raziskovali in spoznavali načine vzpostavljanja sočutnega stika s sogovornikom, iskanju skritega pomena izza verbalne in neverbalne komunikacije, kako v polnosti prisluhniti sogovorniku in kako pomagati sogovorniku, da se lahko v polnosti izrazi v vsaki situaciji.

Razlikovanje med interpretacijami, obsodbami, zgodbami in jasnimi opazovanji

“Sposobnost  izražanja opazovanja, brez interpretacij in presojanja je najvišja oblika človeške inteligence.”     J. Krishnamurti

Na delavnici bomo spoznavali razlikovanja med različnimi oblikami interpretacij, lastnih zgodb in ocenjevanj in obsojanj in oblikovanjem čistih in jasnih opazovanja. Izražanje opazovanj je eden izmed temeljnih elementov sočutne in učinkovite komunikacije.  

Kaj pravijo udeleženci delavnice

"Nekaj časa sem brez uspeha iskal stavke kako opisat kar mi je naše druženje dalo.
Dokler mi ni včeraj, doma, med prepirom, uspelo spraviti v prakso:
…kako s pomočjo vikend delavnice narediš doma nekaj, kar v 20 letih nisi.
…ko že n-tič poslušaš isto reč, vendar končno slišiš kaj partner potrebuje, ne pa kaj govori.
…in pri tem z veseljem spremeniš svoje vedenje, da mu sploh lahko ponudiš kar res potrebuje.
in Hvala. "

Aleš Š.

Vodja operative, TRM filter d.o.o.

"Po mojih izkušnjah ta delavnica pride prav vsem, ki se soočate s kakršnimi koli izzivi v odnosih, tako v partnerstvu, z mlajšimi otroki in najstniki ali z odnosi v službi. Pa ne zato, da bi v prvi vrsti spreminjali druge, ampak, da bi najprej sprejeli in podprli sebe, iz tega sprejemanja pa delovali v svojih družinah, službah in širšem okolju ...
Trener Dmitriy Kopina je znal čudovito preplesti teoretični del delavnice z izkustvenim delom. Z dinamiko skupine je uspel sodelovati tako, da je bil posameznik v skupini slišan, viden in upoštevan. Prav vsak je dobil odgovore na vprašanja, s katerimi je prišel na delavnico in še več kot to, prav vsak se je čutil varno in povezan del skupine.
Iskrena hvala in priporočam ...  "

Ksenja J.

Učiteljica in terapevtka

"Na Dmitriyevi delavnici sem delala na dveh primerih, ki sem jih imela priložnost delati tudi kot demonstracijo prav z  Dmitriyem. Prvič v življenju sem uspela konflikt zaključiti na način kot sem to vedno želela. Pred tem se je ta konflikt ponavljal v različnih situacijah, vedno znova in znova.  Prvič v življenju sem izrazila svoje dejanske občutke in potrebe, pred tem sem v vsaki konflikti situacija dajala (pretiran) fokus le na dejanja sogovornika. S to delavnico je celotna serija konfliktov dobila epilog in jih od tedaj obravnavam na povsem drugačen način, ki mi daje bistveno več zavedanja radosti in miru, hkrati pa ohranjam povezanost s sogovornikom."

A. P.

Odnosi z javnostjo in naravno zdravljenje

"Delavnica je zanimiva in inspirativna izkušnja za vsakogar, ki ga zanimajo metode komuniciranja. Delavnica je dinamična, saj se dela na praktičnih nalogah, skozi katere se spoznava teorija. Priporočam, vsakomur, ki se želi naučiti bolje poslušati sebe in druge, saj že tekom vaj lahko prepoznate kak nezaveden vzorec.. " 

Špela S.

Specialistka za marketing in komunikacijo

"NVC je zame čudovito celostno orodje, ki zelo jasno in praktično pristopa k razumevanju življenja v nas samih in drugih. Neizmerno sem hvaležna za izkušnjo na delavnici.
Že nekaj let se zavedam pomembnosti čustev, a sem se pogosto vseeno spraševala o smiselnosti vsega tega čutenja, predihavanja in predelovanja vzorcev. Kot da bi manjkal en košček sestavljanke. In NVC mi je končno vse povezal v čudovito celoto. Dojela sem, da nam čustva, ki jih doživljamo (zaradi sedanjih ali preteklih dogodkov) kažejo na naše potrebe. Potrebe za katere moramo poskrbeti, da bo naše življenje lahkotno in radostno. Dokler se jih v polnosti ne zavedamo, jih tudi zadovoljiti ne moremo (še maj pa kdorkoli drug) in se potem vrtimo v začaranem krogu nezadovoljstva, očitkov in zamer. Hkrati nas NVC spodbudi tudi k razumevanju in iskanju potreb drugih, da si lažje prisluhnemo in se povežemo."

Petra I.

dr. vet. med.

"Odlično strukturirana in izpeljana delavnica. Varno in podporno okolje, kjer je Dmitriy poskrbel za učinkovito podajanje znanja. Iz delavnice odhajam z učinkovitimi orodji za povezovalno komunikacijo."

Jure Č.

Podjetnik in ustanovitelj portala prevozi.si

"Priporočam!! Po mojem mnenju nekaj, kar bi moral osvojiti vsak Zemljan. Razumeti in izražati svoje potrebe. Zaznavati in jasno izražati svoja občutenja....dragoceno in srčno...
Teorije komaj kaj, veliko smo izkusili na primerih!
Hvala Dmitriy Kopina za deljeno in še kako uporabno znanje. Jasno občutim napredek v svojem življenju.... Hvaležna!!."

Tjaša J.

Umetnica, raziskovalka in učiteljica plesa

Program

Besede pogosto ne izražajo tistega, kar govorec želi resnično sporočiti. Raziskovali bomo, kako slišati in razumeti skriti pomen besed izza povedanega. Ko v čustveno intenzivnih situacijah, ob aktivnem poslušanju, sočutno sprejemamo sogovornika, se močno poveča možnost, da se sogovornik umiri in prekine morebitno razdiralno ali nasilno vedenje ali govorjenje, s tem pa se poveča možnost, da nas je pripravljen v nadaljevanju dialoga tudi slišati. Naš namen bo, da raziskujemo in odpremo prostor možnosti za iskanje rešitev, ki lažje in pogosteje izpolnijo potrebe vseh udeleženih in s tem prispevajo h konstruktivnemu obvladovanju konfliktov.

Model povezovalne komunikacije je izrazito izkustven, zato bomo na delavnici izvedli nekaj interaktivnih vaj, ki bodo doprinesle k jasnosti, kako empatično sprejemanje deluje. Delo bo potekalo na resničnih primerih iz vašega vsakodnevnega življenja. 

Delavnica je primerna za popolne začetnike, saj za udeležbo ni potrebno nobeno predznanje. V kolikor ste se s povezovalno/nenasilno komunikacijo že srečali, ste prav tako dobrodošli, saj boste na delavnici imeli možnost znanje še poglobiti in vaditi.

Delavnica bo potekala v slovenskem jeziku. 

Na delavnici bomo spoznavali nekatere veščine, usmeritve in pristope povezovalne komunikacije, ki delujejo na vseh življenjih področjih. 

Izobraževanje povezovalne komunikacije temelji na veščinah nenasilne komunikacije (po dr. Marshalu Rosenbergu), v tujini priznanega in uveljavljenega pristopa k komunikaciji. V odnose prinaša večje razumevanje občutkov in potreb vseh vpletenih ter posledično povezanost, sproščenost, veselje in radost.

Izvedba in cena

Kraj in čas

Izobraževanja bodo potekala:

v sredo 6.10.2021,
od 18:00 do 21:15 ure,
on-line, ZOOM.

v sredo 27.10.2021,
od 18:00 do 21:15 ure,
v živo v Ljubljani.

v sredo 15.12.2021,
od 18:00 do 21:15 ure,
on-line, ZOOM.

Kotizacija

Cena delavnice je:
online delavnica: 25,00 EUR. (15 EUR za študente, upokojence in brezposelne).
– delavnica v živo v Ljubljani: 30,00 EUR. (20 EUR za študente, upokojence in brezposelne).
V kolikor se po obisku delavnice odločite za udeležbo na dvodnevni uvodni delavnici, se vam celotni plačani znesek upošteva kot popust pri ceni uvodne delavnice.

V kolikor bi se delavnice res želeli udeležiti, pa vam cena predstavlja oviro, mi prosim sporočite, pa bomo skupaj poiskali rešitev.

Z namenom zagotavljanje spodbudnega učnega okolja in načina dela je število mest na delavnici omejeno.

Po zaključeni prijavi boste v prejeli potrdilo udeležbe in podatke za izvedbo plačila.

 

O izvajalcu

dr. Dmitriy Kopina

dr. Dmitriy Kopina

certificirani mednarodni trener pri Centru za nenasilno komunikacijo - CNVC

Dmitriy sem v prvi vrsti človek, sicer pa goreč raziskovalec življenja, ljubitelj narave in vsega živega. Moje poslanstvo je nuditi podporo posameznikom pri iskanju njim lastne poti, polnosti življenja in zavedanja z namenom povezovanja, sodelovanja, gradnje skupnosti, izboljševanja odnosov in kvalitete življenja.

Delujem kot trener, strokovnjak, vodja, coach, oče in učitelj na osebnih in poslovnih področjih. Ob tem sem izkušen komunikator, dolgoletni praktik na področju partnerskih odnosov in povezovalne komunikacije.

Po izobrazbi sem doktor znanosti, z več kot 30 let izkušenj pri vodenju, skupinskem delu, organiziranju in izobraževanju v različnih domačih in mednarodnih okoljih. Sem certificiran trener nenasilne komunikacije pri Centru za nenasilno komunikacijo (CNVC).