fbpx
+386 (0)68 176 373 info@dobrobit.si

Poslušati s srcem

delavnica nenasilne / sočutne komunikacije
3 urna izkustvena delavnica

 

 

13. januar 2021, v Ljubljani

 

Prijavi se
“Če hočeš videti, moraš gledati s srcem, bistvo je očem nevidno”, je zapisal Antoine de Saint-Exupéry v Malem princu.         “Če hočeš slišati, poslušaj s srcem, bistvo besed je tudi skrito, pa dodajam jaz. Besede imajo moč, hkrati pa z njimi le redko izrazimo in izza njih slišimo bistvo življenja v sebi in drugih. V tej krajši, tri urni delavnici bomo spoznavali, raziskovali in na praktičnih primerih izkušali, kaj v naše življenje lahko prinese, ko resnično poslušamo s srcem.”   dr. Dmitriy Kopina

V kolikor vas zanima doseganje boljšega razumevanja, sodelovanja in povezanosti v komunikaciji in širše, je to najverjetneje pravi dogodek za vas. Na delavnici bo poudarek na vzpostavljanju poglobljenega, sočutnega stika z drugimi in prepoznavanje potreb in vrednot drugega, kot osnovo za spoštljive, iskrene in sočutne odnose.

Cilji

Udeleženci boste spoznali in izkusili naslednja znanja in veščine nenasilne komunikacije:

Empatično sprejemanje sogovornika in aktivno poslušanje

Poslušati ne pomeni nujno tudi resnično slišati in razumeti sogovornika. Zgodi se, da nam med poslušanjem sogovornika misli uidejo in nismo več pri stvari, kar pogosto vodi v nerazumevanje in nepotrebne konflikte. Vsebina komunikacije pogosto vsebuje skriti pomen, ki ga je težje prepoznati, še posebej, v kolikor so naši sogovorniki v stresnih in/ali čustveno intenzivnih situacijah.

Na delavnici bomo raziskovali in spoznavali načine vzpostavljanja sočutnega stika s sogovornikom, iskanju skritega pomena izza verbalne in neverbalne komunikacije, kako v polnosti prisluhniti sogovorniku in kako pomagati sogovorniku, da se lahko v polnosti izrazi v vsaki situaciji.

Razlikovanje med interpretacijami, obsodbami, zgodbami in jasnimi opazovanji

“Sposobnost  izražanja opazovanja, brez interpretacij in presojanja je najvišja oblika človeške inteligence.”     J. Krishnamurti

Na delavnici bomo spoznavali razlikovanja med različnimi oblikami interpretacij, lastnih zgodb in ocenjevanj in obsojanj in oblikovanjem čistih in jasnih opazovanja. Izražanje opazovanj je eden izmed temeljnih elementov sočutne in učinkovite komunikacije.  

Program

Besede pogosto ne izražajo tistega, kar govorec želi resnično sporočiti. Raziskovali bomo, kako slišati in razumeti skriti pomen besed izza povedanega. Ko v čustveno intenzivnih situacijah, ob aktivnem poslušanju, sočutno sprejemamo sogovornika, se močno poveča možnost, da se sogovornik umiri in prekine morebitno razdiralno ali nasilno vedenje ali govorjenje, s tem pa se poveča možnost, da nas je pripravljen v nadaljevanju dialoga tudi slišati. Naš namen bo, da raziskujemo in odpremo prostor možnosti za iskanje rešitev, ki lažje in pogosteje izpolnijo potrebe vseh udeleženih in s tem prispevajo h konstruktivnemu obvladovanju konfliktov.

Model povezovalne komunikacije je izrazito izkustven, zato bomo na delavnici izvedli nekaj interaktivnih vaj, ki bodo doprinesle k jasnosti, kako empatično sprejemanje deluje. Delo bo potekalo na resničnih primerih iz vašega vsakodnevnega življenja. 

Delavnica je primerna za popolne začetnike, saj za udeležbo ni potrebno nobeno predznanje. V kolikor ste se s povezovalno/nenasilno komunikacijo že srečali, ste prav tako dobrodošli, saj boste na delavnici imeli možnost znanje še poglobiti in vaditi.

Delavnica bo potekala v slovenskem jeziku. 

Na delavnici bomo spoznavali nekatere veščine, usmeritve in pristope povezovalne komunikacije, ki delujejo na vseh življenjih področjih. 

Izobraževanje povezovalne komunikacije temelji na veščinah nenasilne komunikacije (po dr. Marshalu Rosenbergu), v tujini priznanega in uveljavljenega pristopa k komunikaciji. V odnose prinaša večje razumevanje občutkov in potreb vseh vpletenih ter posledično povezanost, sproščenost, veselje in radost.

Izvedba in cena

Kraj in čas

Izobraževanja bodo potekala:
v sredo 13.1.2021,
od 18:00 do 21:15 ure,
v živo v Ljubljani.

Kotizacija

Cena delavnice je 30,00 EUR. (20 EUR za študente, upokojence in brezposelne).

V kolikor se po obisku delavnice odločite za udeležbo na dvodnevni uvodni delavnici, se vam celotni plačani znesek upošteva kot popust pri ceni uvodne delavnice.

V kolikor bi se delavnice res želeli udeležiti, pa vam cena predstavlja oviro, mi prosim sporočite, pa bomo skupaj poiskali rešitev.

Z namenom zagotavljanje spodbudnega učnega okolja in načina dela je število mest na delavnici omejeno.

Po zaključeni prijavi boste v prejeli potrdilo udeležbe in podatke za izvedbo plačila.

 

O izvajalcu

dr. Dmitriy Kopina

dr. Dmitriy Kopina

certificirani mednarodni trener pri Centru za nenasilno komunikacijo - CNVC

Dmitriy sem v prvi vrsti človek, sicer pa goreč raziskovalec življenja, ljubitelj narave in vsega živega. Moje poslanstvo je nuditi podporo posameznikom pri iskanju njim lastne poti, polnosti življenja in zavedanja z namenom povezovanja, sodelovanja, gradnje skupnosti, izboljševanja odnosov in kvalitete življenja.

Delujem kot trener, strokovnjak, vodja, coach, oče in učitelj na osebnih in poslovnih področjih. Ob tem sem izkušen komunikator, dolgoletni praktik na področju partnerskih odnosov in povezovalne komunikacije.

Po izobrazbi sem doktor znanosti, z več kot 30 let izkušenj pri vodenju, skupinskem delu, organiziranju in izobraževanju v različnih domačih in mednarodnih okoljih. Sem certificiran trener nenasilne komunikacije pri Centru za nenasilno komunikacijo (CNVC).