fbpx
+386 (0)68 176 373 info@dobrobit.si

Ustvarjanje skrbnih, spoštljivih in opolnomočenih odnosov v domačem in poslovnem okolju

Uvodna delavnica nenasilne / povezovalne komunikacije - REI NVC

dvodnevna izkustvena delavnica – 16 učnih ur

10. in 11. december 2022, v Ljubljani

Prijavi se

V kolikor vas zanima doseganje boljšega razumevanja, sodelovanja, učinkovitosti in opolnomočenja v komunikaciji, je to najverjetneje pravi dogodek za vas. Na delavnici bo poudarek na razumevanju sebe, vzpostavljanju poglobljenega stika s sabo, sočutnim odnosom do drugih in pristnim izražanjem v skladu s svojo edinstvenostjo, s svojimi potrebami in vrednotami na način, ki ohranja spoštljive, iskrene in sočutne odnose.

Nekateri NVC uporabljajo za doseganje sočutja do samega sebe, nekateri za ustvarjanje večje globine svojih osebnih odnosov, spet drugi pa za izgradnjo učinkovitih odnosov na delovnem mestu ali na političnem prizorišču. NVC se po vsem svetu učinkovito uporablja na vseh ravneh komunikacije in v različnih situacijah: intimni odnosi, družine, šole, organizacije in ustanove, terapija in svetovanje, diplomatska in poslovna pogajanja, v konfliktih in sporih kakršne koli narave.”       dr. Marshall Rosenberg

Cilji 

Udeleženci boste spoznali in utrjevali naslednja znanja in veščine nenasilne komunikacije:

Empatično sprejemanje sogovornika in aktivno poslušanje

Poslušati ne pomeni nujno tudi resnično slišati in razumeti sogovornika. Zgodi se, da nam med poslušanjem sogovornika misli uidejo in nismo več pri stvari, kar pogosto vodi v nerazumevanje in nepotrebne konflikte. Vsebina komunikacije pogosto vsebuje skriti pomen, ki ga je težje prepoznati, še posebej, v kolikor so naši sogovorniki v stresnih in/ali čustveno intenzivnih situacijah.

Na delavnici bomo raziskovali in spoznavali načine vzpostavljanja sočutnega stika s sogovornikom, iskanju skritega pomena izza verbalne in neverbalne komunikacije, kako v polnosti prisluhniti sogovorniku in kako pomagati sogovorniku, da se lahko v polnosti izrazi v vsaki situaciji.

Avtentično, suvereno in iskreno izražanje

Velikokrat si želimo biti slišani, razumljeni in sprejeti, hkrati pa naš sogovornik tega ne opazi.

Na delavnici bomo spoznali načine, kako se izraziti na način, ko sogovorniku s svojim načinom izražanja pomagamo, da nas lažje sliši in razume. Poudarek bo tudi na izražanju prošenj za to kar res potrebujemo, na način, da sogovorniku olajšamo izbiro. Raziskovali bomo, kako reči in kako slišati besedo NE in hkrati ostati v stiku in povezani. 

Samo-empatija, sprejemanje in sočutje do samega sebe

Ob doživljanju nekaterih čustveno intenzivnih situacij, ki bi jih lahko označili kot neprijetne, še posebej kadar verjamemo, da smo ravnali “napačno” oz. nismo ravnali v skladu z načeli, vrednotami, normami in pravili družbe in okolja v katerem živimo, za tovrtna dejanja pogosto krivimo sebe. Ob tem se lahko počutimo žalostni, nemočni, jezni ali frustrirani, vse to pa vpliva na kvaliteto našega življenja. Pogosto smo sami sebi najhujši “rabelj”. 

Na delavnici bomo poseben poudarek namenili podpori samemu sebi, kako ostajati miren v čustveno intenzivnih situacijah in kako ukrepati, ko nas čustva preplavijo, kaj storiti ko obtožujemo ali grajamo sami sebe. Razsikovali in prepoznavali bomo različne možnosti odzivanja v čustveno napetih situacijah, prepoznavanje naših čustev vrednot in potreb in načine za vzpostaljanaje sočutnega stika s sabo v vseh situacijah.

Kaj pravijo udeleženci

"Nekaj časa sem brez uspeha iskal stavke kako opisat kar mi je naše druženje dalo.
Dokler mi ni včeraj, doma, med prepirom, uspelo spraviti v prakso:
…kako s pomočjo vikend delavnice narediš doma nekaj, kar v 20 letih nisi.
…ko že n-tič poslušaš isto reč, vendar končno slišiš kaj partner potrebuje, ne pa kaj govori.
…in pri tem z veseljem spremeniš svoje vedenje, da mu sploh lahko ponudiš kar res potrebuje.
in Hvala. "

Aleš Š.

Vodja operative, TRM filter d.o.o.

"Po mojih izkušnjah ta delavnica pride prav vsem, ki se soočate s kakršnimi koli izzivi v odnosih, tako v partnerstvu, z mlajšimi otroki in najstniki ali z odnosi v službi. Pa ne zato, da bi v prvi vrsti spreminjali druge, ampak, da bi najprej sprejeli in podprli sebe, iz tega sprejemanja pa delovali v svojih družinah, službah in širšem okolju ...
Trener Dmitriy Kopina je znal čudovito preplesti teoretični del delavnice z izkustvenim delom. Z dinamiko skupine je uspel sodelovati tako, da je bil posameznik v skupini slišan, viden in upoštevan. Prav vsak je dobil odgovore na vprašanja, s katerimi je prišel na delavnico in še več kot to, prav vsak se je čutil varno in povezan del skupine.
Iskrena hvala in priporočam ...  "

Ksenja J.

Učiteljica in terapevtka

"Na Dmitriyevi delavnici sem delala na dveh primerih, ki sem jih imela priložnost delati tudi kot demonstracijo prav z  Dmitriyem. Prvič v življenju sem uspela konflikt zaključiti na način kot sem to vedno želela. Pred tem se je ta konflikt ponavljal v različnih situacijah, vedno znova in znova.  Prvič v življenju sem izrazila svoje dejanske občutke in potrebe, pred tem sem v vsaki konflikti situacija dajala (pretiran) fokus le na dejanja sogovornika. S to delavnico je celotna serija konfliktov dobila epilog in jih od tedaj obravnavam na povsem drugačen način, ki mi daje bistveno več zavedanja radosti in miru, hkrati pa ohranjam povezanost s sogovornikom."

A. P.

Odnosi z javnostjo in naravno zdravljenje

"Nikoli več ne bom gledala na konflikt kot "Ti imaš prav!" in "Jaz imam narobe!" ;ali obratno. Le tako lahko v konfliktni situaciji najdem rešitve, ki upoštevajo obe strani."

Mojca P.

Revizorka

"Navdušena sem nad delavnico, ker smo lahko udeleženci vse nove komunikacijske načine vadili v parih in v skupinah. Dmitriy, vodja delavnice nas je znal na zelo sproščen, igriv in kreativen način popeljati skozi različne situacije, v katerih smo se učili empatičnega komuniciranja in izražanja sebe ter tihega empatičnega poslušanja drugih. Menim, da nam ta dvosmerna komunikacija, ki vključuje pozorno in prisotno poslušanje zelo manjka, zato mi je bilo to izobraževanje še toliko bolj všeč in bi ga priporočala vsem.
Dmitriy je znal z vsemi udeleženci vzpostaviti prijeten, sproščen in spoštljiv odnos in na njegovi delavnici sem res uživala. Zagotovo se bom še kdaj udeležila kakšne njegove delavnice, ker je znanje, ki ga podaja neprecenljivo za vse nas, ko smo doma z najbližjimi, ko v službi komuniciramo s sodelavci ali ko smo sami s seboj. Da se znamo vživeti vase in v druge ter znamo prepoznati, katere potrebe morebiti niso zadovoljene ter se izrazimo na spoštljiv način."

Maja P.

Profesorica

"Delavnica je zanimiva in inspirativna izkušnja za vsakogar, ki ga zanimajo metode komuniciranja. Delavnica je dinamična, saj se dela na praktičnih nalogah, skozi katere se spoznava teorija. Priporočam, vsakomur, ki se želi naučiti bolje poslušati sebe in druge, saj že tekom vaj lahko prepoznate kak nezaveden vzorec.. " 

Špela S.

Specialistka za marketing in komunikacijo

"Zelo sem zadovoljna, da sem se delavnice udeležila skupaj z možem. Bilo je intenzivno, poučno, ravno dovolj teorije, da smo se lahko učili in preko vaj prenašali znanje v prakso. Potrebno je bilo stopiti izven cone udobja, a se je splačalo. Verjamem, da bova oba uspela to znanje prenesti v vsakdanjo komunikacijo. Da sva se delavnice udeležila oba vidim kot pomembno prednost, saj sedaj oba bolje razumeva načine sporazumevanje z empatijo. Dmitriy je skozi vodenje delavnice praktično uporabljal principe, o katerih smo se učili. Izjemno! "

Maja B.

Učiteljica

"NVC je zame čudovito celostno orodje, ki zelo jasno in praktično pristopa k razumevanju življenja v nas samih in drugih. Neizmerno sem hvaležna za izkušnjo na delavnici.
Že nekaj let se zavedam pomembnosti čustev, a sem se pogosto vseeno spraševala o smiselnosti vsega tega čutenja, predihavanja in predelovanja vzorcev. Kot da bi manjkal en košček sestavljanke. In NVC mi je končno vse povezal v čudovito celoto. Dojela sem, da nam čustva, ki jih doživljamo (zaradi sedanjih ali preteklih dogodkov) kažejo na naše potrebe. Potrebe za katere moramo poskrbeti, da bo naše življenje lahkotno in radostno. Dokler se jih v polnosti ne zavedamo, jih tudi zadovoljiti ne moremo (še maj pa kdorkoli drug) in se potem vrtimo v začaranem krogu nezadovoljstva, očitkov in zamer. Hkrati nas NVC spodbudi tudi k razumevanju in iskanju potreb drugih, da si lažje prisluhnemo in se povežemo."

Petra I.

dr. vet. med.

"Odlično strukturirana in izpeljana delavnica. Varno in podporno okolje, kjer je Dmitriy poskrbel za učinkovito podajanje znanja. Iz delavnice odhajam z učinkovitimi orodji za povezovalno komunikacijo."

Jure Č.

Podjetnik in ustanovitelj portala prevozi.si

"Priporočam!! Po mojem mnenju nekaj, kar bi moral osvojiti vsak Zemljan. Razumeti in izražati svoje potrebe. Zaznavati in jasno izražati svoja občutenja....dragoceno in srčno...
Teorije komaj kaj, veliko smo izkusili na primerih!
Hvala Dmitriy Kopina za deljeno in še kako uporabno znanje. Jasno občutim napredek v svojem življenju.... Hvaležna!!."

Tjaša J.

Umetnica, raziskovalka in učiteljica plesa

Program

Ko jasno in iskreno komuniciram na povezovalen način, si povečam možnosti, da bodo drugi spremenili svoje vedenje, ne glede na to ali poznajo metode povezovalne komunikacije ali ne. Naš namen bo, da raziskujemo in odpremo prostor možnosti za iskanje rešitev, ki lažje in pogosteje izpolnijo potrebe vseh udeleženih in s tem prispevajo h konstruktivnemu obvladovanju konfliktov.

Model povezovalne komunikacije je izrazito izkustven, zato bomo na delavnici izvedli vrsto interaktivnih vaj, ki bodo doprinesle k jasnosti, kako model deluje. Delo bo potekalo na resničnih primerih iz vašega vsakodnevnega življenja. Poseben poudarek bomo namenili delovanju in uporabi tako v domačem kot poslovnem okolju in sledili, kam nas raziskovanje življenja popelje.

Delavnica je primerna za popolne začetnike, saj za udeležbo ni potrebno nobeno predznanje. V kolikor ste se s povezovalno/nenasilno komunikacijo že srečali, ste prav tako dobrodošli, saj boste na delavnici imeli možnost znanje še poglobiti in vaditi.

Delavnica je zasnovana po konceptu REI, ki vključuje razvoj veščin, sposobnosti, znanja in vedenja na treh ključnih temeljih človekovega obstoja: (1) Racionalnemu: razumevanje, znanje, sposobnosti,  (2) Emocionalnemu: čustva, zavedanje, utelešenost, gibanje, izražanje, stik in (3) Intuitivnemu: povezanost, intuicija, skupnost, soodvisnost, sodelovanje, duhovnost in višja zavest.  

Delavnica bo potekala v slovenskem jeziku. 

Na delavnici bomo spoznavali nekatere veščine, usmeritve in pristope povezovalne komunikacije, ki delujejo na vseh življenjih področjih, posebno pozornost pa bo na odnosih z drugimi in s sabo. 

Izobraževanje povezovalne komunikacije temelji na veščinah nenasilne komunikacije (po dr. Marshalu Rosenbergu), v tujini priznanega in uveljavljenega pristopa k komunikaciji. V odnose prinaša večje razumevanje občutkov in potreb vseh vpletenih ter posledično povezanost, sproščenost, veselje in radost.

Udeleženci tega dvodnevnega izobraževanja pridobite možnost vadbe na srečanjih skupine za nenasilno komunikacijo v Ljubljani, ki potekajo dvakrat mesečno.

Vsi udeleženci delavnice prejmete knjigo – Nenasilna komunikacija, jezik Življenja, 3. izdaja, avtorja dr. Marshalla Rosenberga, v slovenskem jeziku, izdano v so-založbi Dobrobit in Samarijan v letu 2022. Knjiga je osnovno delo, učbenik in priročnik uporabe jezika NVC. V svetu je bilo prodanih več kot 5 milijonov izvodov, prevedena pa je v številne jezike. Od julija 2022 pa je na voljo tudi v slovenskem jeziku.  

Knjigo v vrednosti 29,95 € prejmete na delavnici brezplačno *. 

* V primeru udeležbe v paru ali skupini prejme vsak par ali skupina en izvod knjige.

Izvedba in cena

Kraj in čas

Izobraževanje bo potekalo v Ljubljani
v soboto in nedeljo, 10. in 11.12. 2022,
oba dneva od 9:00 do 17:00 ure.

Kotizacija

Vaš prispevek za udeležbo na delavnici (16 učnih ur) je 210,00 EUR.
Za pare ali skupine (skupna prijava in plačilo dveh ali več oseb) 175,00 EUR.
Za študente, upokojence in brezposelne je cena delavnice 135,00 EUR.

Za fizične osebe je možno plačilo na do 3 mesečne obroke brez obresti.

 
V kolikor bi se delavnice res želeli udeležiti, pa vam cena predstavlja oviro, mi prosim sporočite, pa bomo skupaj poiskali rešitev.

Kotizacija vključuje izvedbo dogodka, gradiva in okrepčila med odmori.

Kotizacija vključuje izvod Knjige Nenasilna komunikacija, jezik Življenja, 3. izdaja, 2022, v slovenskem jeziku.

Z namenom zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja in načina dela je število mest na delavnici omejeno na največ 15 udeležencev.

Po zaključeni prijavi boste v kratkem prejeli potrdilo udeležbe in podatke za izvedbo plačila.

 

O izvajalcu

dr. Dmitriy Kopina

dr. Dmitriy Kopina

certificirani mednarodni trener pri Centru za nenasilno komunikacijo - CNVC


Dmitriy sem v prvi vrsti človek, sicer pa goreč raziskovalec življenja, ljubitelj narave in vsega živega. Moje poslanstvo je nuditi podporo posameznikom pri iskanju njim lastne poti, polnosti življenja in zavedanja z namenom povezovanja, sodelovanja, gradnje skupnosti, izboljševanja odnosov in kvalitete življenja.

Delujem kot trener, strokovnjak, vodja, coach, oče in učitelj na osebnih in poslovnih področjih. Ob tem sem izkušen komunikator, dolgoletni praktik na področju partnerskih odnosov in povezovalne komunikacije.

Po izobrazbi sem doktor znanosti, z več kot 30 let izkušenj pri vodenju, skupinskem delu, organiziranju in izobraževanju v različnih domačih in mednarodnih okoljih. Sem certificiran trener nenasilne komunikacije pri Centru za nenasilno komunikacijo (CNVC).