fbpx
+386 (0)68 176 373 info@dobrobit.si


Prosim prinesi mi zvezdo z neba
učni in podporni program

nadaljevalne večerne tedenske delavnice nenasilne komunikacije.

12 tedenski intenzivni program

s pričetkom 1. februarja 2024, ob četrtkih od 18:00 do 21:30 ure, s srečanji v Ljubljani in on-line

(on-line: s povezavo na srečanje v živo)
Prijavi se

“Tam nekje, izza prav in narobe obstaja prostranstvo. Srečajva se tam.”        

                                                                                                                  Rumi

Sprememba osebne poti in ustaljenih vzorcev je običajno dosti bolj prijetna in manj naporna, če nas na poti spremlja in podpira skupina podobno mislečih posameznikov, hkrati pa nadgradnjo izkušenj lahko izvajamo redno in dosledno.

12 tedenski program večernih delavnic in srečanj, je zasnovan na način, da ob tem, ko osvajate nova znanja in veščine nenasilne komunikacije za vsakodnevno rabo, dodajate še znanja in veščine vodenja skupine in druge. Skupina pod vodstvom certificiranega trenerja, vam nudi tudi podporo, poglabljanje znanja in vadbo naučenega, na primerih, ki so trenutno v vašem življenju živi in aktualni.

Po končanem programu oz. udeležbi na vsaj 10 od 12 srečanj, lahko osvojite dovolj znanja, da lahko podpirate vadbeno skupino v svojem kraju. Če si želite trajnost sprememb in svoj osebni razvoj graditi na kar najbolj vzdržen način ali pa večjo kakovost življenja širiti naprej, je to za vas zagotovo prava izbira.

Vsebina in cilji 

Vsebina in cilji posameznih srečanj in datumi 

1. februar 2023 - Razdiralni jezik in moč naravnega darovanja

V naši vsakdanji govorni komunikaciji pogosto uporabljamo elemente kot so interpretacija, obsojanje, razlage, nasveti, nagrajevanje, kaznovanje in zahteve. Vse navedeno so nam domači in znani elementi, hkrati pa predvsem v konfliktnih ali čustveno intenzivnih situacijah ne pripomorejo k razumevanju, povezanosti in stiku. Raziskovali bomo in iskali načine, kako se teh elementov zavedati in jih nadomestiti na način, ki deluje povezovalno, ohranja stik in povečuje možnosti razumevanja. Drug element, ki bo predmet te delavnice bo, kako empatija in naravno dajanje iz srca, doprinesejo k lepoti našega in drugih življenj. 

7. februar 2024 - Opazovanja, ki prinašajo jasnost in razumevanje

Ob opisovanju dejanj ali dogodkov pogosto dodajamo elemente, ki so znani le nam in se naš sogovornik s tem ne bi mogel strinjati. Podobno počnejo tudi naši sogovorniki, vse skupaj pa običajno ne doprinese k skupnemu razumevanju in slišanosti. Namen tega srečanja bo spoznavati načine, kako se jasno izražati na način, da je naše opazovanje kratko in jasno, hkrati pa izogibati interpretacijam in domnevam.  

15. februar 2024 - Prepoznavanje in izražanje čustev, potreb in vrednot

V današnjem času so naša čustva nekaj, kar večinoma ne sodi v javnost. Marsikateri od nas smo naučeni, da z izražanjem čustev pokažemo le svojo svojo šibkost in nemoč. Kako čustva v sebi sploh prepoznati, ohranjati stik z njimi, kaj početi z njimi in kako jih v navezi s potrebami in vrednotami konstruktivno uporabiti v naši komunikaciji, bo namen in cilj tokratne delavnice. 

14. marec 2024 - Mi prineseš zvezdo z neba, prosim

Ljudje smo pogosto naravnani tako, da neradi izpolnjujemo, ko nekdo od nas nekaj zahteva. Kako v naša življenja vključevati prošnje in povabila in opuščati zahteve, bo cilj in namen tokratnega srečanja. Poizkušali bomo oblikovati jasne, merljive, izvedljive, časovno opredeljene in nedvoumne prošnje in povabila. Tudi takrat, ko si zaželimo, da bi nam nekdo prinesel zvezdo z neba.

21. marec 2024 - Empatija in kako slišati in razumeti resnični pomen besed in dejanj

Včasih, bolj ali manj pogosto, naši sogovorniki uporabljajo izraze, ki nam ne povejo prav dosti ali pa si jih zlahka lahko razlagamo na 1000 in 1 način. Kako v naše življenje vnesti več empatije in kako sočutno poslušati ter iskati dejanski pomen izza besed bo cilj in namen tega modula. 

28. marec 2024 - Čudežna moč sočutja in stika s samim seboj

Ob tem, ko se v vsakodnevnih, še posebej pa v stresnih in čustveno intenzivnih situacijah ali pa ob pomakanju gibanja, zapremo vase, zgubljamo stik najprej s samim seboj in s svojimi čustvi, ob tem pa tudi težje vzpostavljamo pristne odnose. Običajno tako preprečimo zaznavanje neprijetnih občutkov, hkrati pa ob tem nismo zmožni v polnosti zaznavati veselja, navdušenja in drugih prijetnih občutjih. Kaj v naša življenja lahko prinese stalen in kvaliteten stik s samim sabo ob hkratni uporabi sočutja/empatije zase, bomo odkrivali v tej delavnici.

4. april 2024 - Jezen sem in to lahko varno izrazim

Jeza je sklop močnega čutenja, ki ji običajno dajemo negativni predznak. V družbi in izražanju je nezaželena, prepoznana kot element nasilja in nesprejemljiva. Kako ravnati, ko občutimo jezo, kaj z njo početi in kako jo izražati na način, ki doprinese k lepoti našega in drugih življenj bo vsebina te delavnice.

11. april 2024 - Konflikt kot potencial osebnega razvoja in mediacija, kot orodje reševanja konfliktov

Konflikt dandanes že kot pojem vzbuja skrb in predstavlja nekaj, čemur se je potrebno izogibati ali pa nujno reševati. Kako konflikt videti v pozitivni luči, kot prinašalca sprememb in razvoja in kako ga v tem vidiku uporabljati in upravljati v naših vsakodnevnih življenjih je namen te delavnice. Dotaknili se bomo tudi področja mediacije in možnosti za vsakodnevno rabo.

9. maj 2024 - Zaščitna raba sile in preseganje prepričanj

Nenasilna komunikacija ni jezik, ki nas uči, kako biti bolj prijazni. Je način, ki omogoči, da se v polnosti izrazimo v vsakem trenutku, na skrben in sočuten način do sebe in drugih. V svojih nedrjih pozna tudi zaščitno rabo sile, a le takrat, ko je to nujno potrebno za neposredno zaščito zdravja in življenja sebe ali drugih. Kdaj in kako jo uporabiti je cilj prvega dela srečanja. V drugem delu se bomo ukvarjali, kaj so naša prepričanja in sodbe ter kako nekatera od teh morda ne služijo več svojemu namenu, a jih vseeno oklepamo, s tem pa nas ovirajo zaživeti v polnosti, srečno in zavedno življenje.

16. maj 2024 - NVC v vsakodnevnem življenju: Žirafa doma in v službi

Jezik življenja ali jezik žirafe, ki sta pogosti sopomenki za uporabo nenasilne komunikacije, v jeziku, kot smo ga navajeni danes pogosto zveni čudno in neobičajno. Kako novi jezik – iz same forme, do njegovega bistva, vključevati v vsakodnevno rabo na način, da bo zvenel bolj “domače”, bo predmet tokratnega raziskovanja.

23. maj 2024 - Hodim po svoji poti osvobajanja, ob tem pa vabim in podpiram tudi druge

V kolikor ste se že srečali z dobrodejnimi učinki nenasilne komunikacije, je precej verjetno, da bi si želeli živeti v svetu, kjer bi se vsi izražali na povezovalen način. Kako zastaviti sebi lastno pot in na tej poti v svojo smer povabiti še koga ter kako ga ob tem podpreti, bo tema te delavnice. Kako s svojim zgledom ustvarjati pogoje za socialne spremembe in drugačno družbo, bo ključno vprašanje tega modula.

30. maj 2024 - Sporočanje pozitivnih povratnih informacij, hvaležnosti in pohval

Uporabnost “žirafščine” ni le v konfliktih, napornih in konfliktnih situacijah. Z uporabo drugačnega načina sporočanja povratnih informacij, pohval in hvaležnosti, lahko zvenijo in tudi so dosti bolj iskrene, avtentične in do srca segajoče. Kako to početi na povezovalen način je cilj in namen tega srečanja.

Program

Program je zasnovan kot sklop 12 delavnic in poteka v okviru zaključene skupine, kar omogoča varno in spodbudno učno in razvojno okolje. Posamezna delavnica traja skupno 4 učne ure, z enim krajšim vmesnim odmorom. Skupina bo vključevala med 9 in 16 udeležencev.

Program se sestoji iz treh ključnih korakov, ki se izvajajo na vsaki od delavnic:

(1) Na aktualni delavnici (interaktivne vsebine, v parih in manjših skupinah)
– učenje in poglabljanje tematike skladno z naslovom, izvajanje praktično usmerjenih vaj na primerih iz svojega življenja

(2) V času med dvema delavnicama (individualno)
– opazovanjem in zavedanje svojega izražanja in delovanja, z usmeritvijo pozornosti na uporabo enega segmenta – skladno temi delavnice 

(3) Na naslednji delavnici  (v parih in manjših skupinah, skupinsko delo)
– refleksija in samorefleksija iz prejšnje delavnice in lastnih spoznanj v realnem okolju, sporočanje povratnih informacij na podpirajoč način, z namenom podpore spremembam in zavedanjem, da na poti nismo sami. 

Model povezovalne komunikacije je izrazito izkustven, zato bomo na delavnicah izvedli vrsto interaktivnih vaj, ki bodo poglobile vaše znanje in doprinesle k takoj uporabnim izkušnjam. Delo bo potekalo na resničnih primerih iz vašega vsakodnevnega življenja. 

Za udeležbo na delavnici je priporočljivo poznavanje osnov nenasilne/povezovalne komunikacije, ki jo posamezniki običajno lahko osvojijo vsaj z udeležbo na dvodnevni ali podobni uvodni delavnici pri trenerjih tega pristopa. Osnovni nivo znanja je mogoče osvojiti tudi s prebiranjem literature in video vsebin pristopa nenasilne komunikacije. V kolikor bi želeli preveriti ali potrebno znanje, ki vam bo omogočilo aktivno sodelovanje na delavnici že imate, mi prosim pišite ali pa me pokličite.

V kolikor ste v pristopu povezovalne/nenasilne komunikacijo že izkušenejši, ste prav tako dobrodošli, saj boste na delavnici lahko znanje še poglobili in vadili.

Po končanem programu oz. udeležbi na vsaj 10 od 12 srečanj, prejmete potrdilo, da ste osvojili obseg znanja, ki vam omogoča vsaj osnovno podporo redni vadbeni skupini v svojem kraju.

Delavnica bo potekala v slovenskem jeziku. 

Kaj so povedali nekateri dosedanji udeleženci

“Meni je vsaka od teh delavnic neverjetna. Čisto na vsaki imam na koncu več energije, kot pa na začetku. Skozi različne vaje lahko razrešim notranje konflikte in pa konflikte, ki se pojavljajo v mojem vsakodnevnem življenju. V skupini znotraj katere se počutim varno in slišano mi ni problem deliti lastnih misli in dogodkov. Zavedam pa se, da je za dobro skupinsko dinamiko odgovoren njen vodja, s svojo vse-sprejemajočo prisotnostjo in vsakokratnimi povabili k večjemu sprejemanju sebe in drugih. Tedenske namere so še dodatek k sami delavnici, saj tako lahko stvari, ki se jih naučim na njej, tudi prenesem v realno življenje.
Odločitev za ta sklop delavnic je bila zagotovo prava izbira in komaj čakam, da se udeležim še kakšnega.”

Alice Š.

študentka

“Prinesi mi Zvezdo z neba je sistematično sestavljen sklop interaktivnih vaj, ki povečuje kapaciteto za empatično slišati drugega in za avtentično izraziti sebe.
Učenje tega, kar nas starši niti šola ni nikoli učila, vsi pa te veščine potrebujemo za srečno življenje. Zelo sem hvaležna Dmitriyu in bom program zagotovo še ponovila 🙂 “

Darja K.

podjetnica in učiteljica Joge

“Od začetka obiskovanja programa osvojeno znanje in izkušnje z veseljem uporabljam v vsakodnevnem življenju in navdušena okušam pozitivne rezultate, ki so mi najbolj dragoceni v odnosu z najbližjimi. Zaradi tega programa NVC se uresničuje moj pomemben življenjski cilj: biti vsak dan boljši človek, imeti vse boljši stik s sabo in drugimi ter prispevati k boljšemu svetu. Program priporočam vsem, ki zasledujejo podobne cilje.

Opazila sem velik napredek na več področjih svoje osebnosti in delovanja. Zlasti se je izboljšala moja sposobnost opazovanja brez interpretacij, povečalo se je moje zavedanje občutkov in potreb ter prevzemanje odgovornosti zanje, izboljšalo se je moje razumevanje jeze in povečala sposobnost soočenja z njo ter sposobnost reševanja konfliktov, izboljšalo se je moje razumevanje empatije in nudenja le-te, prav tako se je izboljšalo moje razumevanje samoempatije ter poznavanje orodij za njen razvoj.

Vse to je potrdila tudi primerjava rezultatov vrednotenja sebe po 22 kriterijih NVC na koncu programa s tistimi na začetku. “

dr. Milena B.

upokojena raziskovalka in predavateljica

Ta delavnica mi je razsvetlila uporabo NVC v vsakodnevnem življenju. Hvala.

Keith K.

učitelj

“Na srečanjih me je nagovarjalo cel kup stvari. Proces je bil intenziven in dragocen. Hvaležna sem za to, da smo v tem času lahko predelovali osebne primere, saj se nas taki najbolj dotaknejo in prispevajo k živosti in moči procesa. Zato se mi zdi pomembno, da smo udeleženci iskreni, pripravljeni sprejeti odgovornost za svoje občutke in pripravljeni, da se učimo. Pri vsem tem nas je Dmitriy, kot trener podpiral s svojo iskrenostjo in pripravljenostjo deliti svoje primere in svojo ranljivost, za kar sem mu kot voditelju še posebej hvaležna, saj največ naučiš s tem, kar ti v resnici si. Dmitriy nam s svojim pristopom pokazal, da največ lahko damo, če si upamo biti avtentični. Hvaležna sem tudi za njegovo lahkotnost in občutek za skupino in posameznika, ter zase, ob čemer se je na vsakem srečanju vzpostavil poseben “Flow” v katerem je lahko vsak posameznik zase našel, kar je potreboval. Ob koncu teh 12 srečanj lahko rečem, da se glede izkustva, novih spoznanj in povezanosti z ostalimi udeleženci in njihovimi zgodbami in učenjem, počutim izpolnjeno.

Iskrena hvala in priporočam tudi vsem, ki razmišljate v smeri, da bi naredili nekaj zase in za druge. 

Iskrena hvala Dmitriy.”

Ksenja J.

vzgojiteljica in terapevtka

“Na programu Prosim prinesi mi zvezdo z neba sem se naučila zelo veliko, hkrati pa sem našla prostor kjer sem se lahko varno izrazila v skupini in se učila tako iz svojih, kot primerov drugih. Včasih se nas je delitev primerov prav globoko dotaknila s svojo ranljivostjo, hvaležnostjo in proslavljanjem življenja. Dragoceno mi je bilo opazovati, kako so se naše zgodbe dotaknile tudi Dmitriya, prav posebej pa se spomnim, ko je povedal, da se je iz naših zgodb in vaj tudi on veliko naučil, tar kako verjame, da se dober učitelj lahko več nauči od svojih učencev, kot obratno.”

dr. Mojca M.

raziskovalka in predavateljica

Jasna struktura, dovolj časa, prijazen ritem, dobre vaje – odlično srečanje.

David Š.

 “Dmitriy je jasno izražal in podajal vsebino, hkrati pa je bil odprt za nove ideje in predloge. Spomnim se primera, ko je ugotovil, da vajo ne izvajamo skladno njegovemu povabilu in navodilom, a je ocenil, da način, kot smo jo izvajali mi, prav tako doprinaša k našemu učenju in ni “težil” s spremembami. Ustvaril je veliko mero varnega prostora za osebni razvoj, dovolj svobode pri delu in hkrati dovolj strukture, da ni zavladal kaos.”

Matej S.

direktor in podjetnik

“Novopečena žirafa sem se odločila za 12-tedenski program pri Dmitriyu. Na tedenskih srečanjih sem imela priložnosti za rast, uvide, učenje novega jezika, ki zbližuje, za podporo in biti slišana, za vajo facilitacije, za povezovanje. Delavnica je odgovorila na mnogo mojih potreb: učenje, sodelovanje, skupnost, skupna realnost, če jih naštejem le nekaj. Občutki ob tem pa: veselje, mir, izpolnjenost. Delavnica se je zaključila z mojo željo po več znanja in po delitvi tega pristopa z drugimi. Kar v mojem življenju pomeni, da sem se udeležila top delavnice :)! “

Marša J.

Montessori pedagog in trenerka NVC

Izobraževanje povezovalne komunikacije temelji na veščinah nenasilne komunikacije (po dr. Marshalu Rosenbergu), v tujini priznanega in uveljavljenega pristopa k komunikaciji. V odnose prinaša večje razumevanje občutkov in potreb vseh vpletenih ter posledično povezanost, sproščenost, veselje in radost.

Izvedba in cena

Kraj in čas

Izobraževanje bo potekalo v Ljubljaniob četrtkih:
2024: 1.2., 8.2., 15.2. ,14.3. ,21.3. ,28.3. , 4.4., 11.4. , 9.5., 16.5., 23.5., 30.5.,;

vse dni od 18:00 do 21:30 ure.

Udeležba na srečanjih bo možna tudi on-line :
(1) z neposredno povezavo na srečanje v živo, ali
(2) v kolikor srečanja ne bodo možna v živo, zgolj on-line.

Kotizacija

V primeru, da je plačnik organizacija ali podjetje je cena programa 500,00 EUR.
Za samoplačnike / fizične osebe je skupna cena programa:
350,00 EUR za zgodnje prijave do vključno 31.12.2023 in
430,00 EUR za prijave od 1.1.2024 dalje.

Za fizične osebe je možno plačilo na do 5 mesečnih obrokov, brez obresti.

 
V kolikor bi se delavnice res želeli udeležiti, pa vam cena predstavlja oviro, mi prosim sporočite, pa bomo skupaj poiskali rešitev.

Kotizacija vključuje izvedbo celotnega programa, gradiva in okrepčila med odmori.

Z namenom zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja in načina dela je število mest na delavnici omejeno na največ 12 udeležencev. Program bo izveden, če bo pred pričetkom nanj prijavljenih najmanj 9 udeležencev. Udeležba zgolj na posameznem delavniškem dnevu ni mogoča, saj bo skupina zaključena.

Po zaključeni prijavi boste v kratkem prejeli potrdilo o rezervaciji mesta na delavnici in podatke za izvedbo plačila.

 

O izvajalcu

dr. Dmitriy Kopina

dr. Dmitriy Kopina

certificirani mednarodni trener pri Centru za nenasilno komunikacijo - CNVC

 

Dmitriy sem v prvi vrsti človek, sicer pa goreč raziskovalec življenja, ljubitelj narave in vsega živega. Moje poslanstvo je nuditi podporo posameznikom pri iskanju njim lastne poti, polnosti življenja in zavedanja z namenom povezovanja, sodelovanja, gradnje skupnosti, izboljševanja odnosov in kvalitete življenja.

Delujem kot trener, strokovnjak, vodja, coach, oče in učitelj na osebnih in poslovnih področjih. Ob tem sem izkušen komunikator, dolgoletni praktik na področju partnerskih odnosov in povezovalne komunikacije.

Po izobrazbi sem doktor znanosti, z več kot 30 let izkušenj pri vodenju, skupinskem delu, organiziranju in izobraževanju v različnih domačih in mednarodnih okoljih. Sem certificiran trener nenasilne komunikacije pri Centru za nenasilno komunikacijo (CNVC).